Aloittelevan veneilijän yleisimmät virheet!

Kun hankitaan vene ensimmäistä kertaa, on usein innostus suuri. Veneeseen kasataan pelastusliivit, ensiapupakkaukset, kalastusvälineet ja kaikki muu tarvittava. Kaikki yleisimmät veneilyyn liittyvät säännöt ja lait on mielessä, suunnitelma on huolella tehty ja asiat on hallinnassa.

Silti tietyt asiat jäävät helposti suunnitelmista pois, koskivat ne sitten yksittäisiä kalastus retkiä, tai veneen vuosittaista huolenpitoa.

  • 1. Talvikauden huomioiminen

Kun venekausi alkaa lähestymään loppuaan, täytyy vene laittaa talvikuntoon. Jos se jätetään hoitamatta, on seurauksena vähintään korroosio, kostuneet rakenteet ja räjähtäneet putket. Sen lisäksi että vahingot vievät keväällä suuren osan säästöjä, hidastaa se myös venekauden aloittamista, mikä ei tietenkään ole toivottava asia. Vaikka veneen laittaminen talvikuntoon voikin viedä hetken, on se sen arvoista.

Talven tullessa tulee esimerkiksi:

  • Käyttää pakkasen puolelle sopivia aineita, jotta vesijärjestelmät, putket ja muut osat eivät pääse jäätymään.
  • Poistaa patterit ja siirtää vene sopivaan varastoon, missä se pysyy kunnossa.
  • Huoltaa moottori sopivilla aineilla, ettei se pääse ruostumaan talven aikana
  • Jäähdytysjärjestelmän hoitaminen on myös muistettava!

Lisäksi polttoaine alkaa hajoamaan ajan kanssa ja tämä muodostaa tahmaisia kertymiä. Oikein suoritetuilla huolloilla ja aineilla saadaan minimoitua myös jäätyminen ja ruostuminen polttoaine järjestelmässä ja huolehdittua siitä, että vene on täydessä terässä kevään tullessa. Osan huolloista pystyy suorittamaan itse, mutta tärkeää on tietää mitä tekee. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta kannattaa lukea runsaasti ja kokeneempi kaveri mukana voi tehdä töistä sekä helpompia, että laadukkaammin toteutettuja. Liikaa ei kannata alkaa itse säätämään ja jos edessä on haastavampi tehtävä, kannattaa suosiolla pyytää paikalle ammattilainen, joka hoitaa homman käden käänteessä.

  • 2. Budjetin suunnitteleminen

Harvoin veneen uusi omistaja ymmärtää kuinka paljon rahaa vene tulee viemään, sillä eniten keskitytään hankintahintaan, jonka ajatellaan olevin isoin menoerä. Tämä on kuitenkin vasta alkua ja veneen ylläpitämiseen tulee menemään jatkuvasti rahaa, esimerkiksi huoltojen, vakuutusten ja säilyttämisen kautta. Yksi tapa, jolla voidaan hiukan saada omia rahoja takaisin, on vuokrata venettä. Tietenkin tulee olla varovainen, että vuokraaja on oikeutettu käyttämään venettä, omaa tarvittavat luvat ja on sen verran vastuuntuntoinen, että tuo veneen samassa kunnossa takaisin, missä vuokrasikin. Parhaiten vuokraaminen ja lisätulojen saanti todennäköisesti onnistuu vuokraamalla vain tutuille ja tutun tutuille.

Veneen ostaminen on monien unelma, eikä sen tarvitse viedä ketään vararikkoon, kunhan rahaan liittyvät asiat suunnitellaan huolella. Erityisen tärkeää on pysyä huoltojen kanssa aikataulussa ja varata niihin riittävästi rahaa. Tätä aihetta kannattaa tutkia paljon ennen veneen ostamista, varsinkin kun venetyyppi on valittu. Näin voidaan perehtyä siihen, mitkä ovat sen veneen tyypillisimmät ongelmat, kuinka usein niitä ilmenee ja miten paljon niiden korjaaminen tulee viemään.

  • 3. Hevosvoimat – liian vähän, vai liian paljon?

Voidaan usein ajatella, että kun valitaan vene, jossa on mahdollisimman paljon voimaa, ei voida mennä pahasti metsään. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä veneen käyttötarkoitus ratkaisee pitkälti minkälainen vene hommaan sopii. Tietenkin myös ympäristö tulee huomioida, sillä pienessä järvessä kalastaminen, uiminen ja rantojen kierteleminen ei vaadi kovin kummoisia hevosvoimia ja liian tehokas vene voi jopa häiritä järven ekojärjestelmää, puhumattakaan mökkeilijöistä. Jos taas vene hankitaan harrastuksiin, kuten vesihiihtoon, tai vaikka syvempiä kalavesiä tutkimaan, on hyvä että voimaa löytyy jo runsaammin. Tämä takaa ettei veneen ostaminen ollut väärä päätös, vaan siitä saadaan irti juuri se, mitä haluttiin. Aina ennen ostamista tulee kokeilla erilaisia venetyyppejä, jotta tiedetään mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja tottumuksiin.